#VeusDeGilead i les distopies femenines

#VeusDeGilead i les distopies femenines

La paraula distopiava ser encunyada per John Stuart Mill en 1868 per a descriure un "mal lloc imaginari”, en general situat en el futur, on cristal·litzen algunes de les obsessions o crisis del nostre present. Des de llavors, són moltes les obres que, des del concepte de distòpic, han fet propostes literàries imaginant mons possibles on triomfen els nostres malsons més foscos.

El cuento de la Serventa, l'obra que centra la proposta transmèdia de #VeusDeGilead pot incloure's, per descomptat, dins d'una sort de gènere distòpic, i en particular les anomenades distopies femenines, obres on la situació de les dones és el centre o subtema del llibre. Però quines són les distopies precursores i hereues de la magistral obra de Margaret Atwood? Us proposem un breu llistat amb les obres clau d'aquest gènere literari de la mà de les seues autores més cèlebres.

Les dones de Stepford (Ira Levin, 1972)

La ciutat de Stepford és un lloc idíl·lic amb parelles perfectes i lliure de tot conflicte entre veïns, però l'arribada d'una nova família mostrarà que no tot és el que sembla i que una cosa sinistra s'oculta després dels somriures perfectes de les dones del veïnat. Escrita fa ja més de 50 anys, les preguntes plantejades per la trama d'aquesta obra precursora continuen sent d'actualitat: Quins mals porta la tecnologia? Hem de posar límits a la robòtica i la investigació? Quin és el paper de les dones?

 

Els desposseïts (Ursula K. Le Guin, 1974)

Shevek és un brillant físic de Anarres, un planeta comunitarista i aïllat d'altres mons que decideix abandonar per a visitar Urras, planeta bessó en el qual impera un peculiar sistema, de nom "propietariado". Obra mestra de la nord-americana Ursula K. Le Guin, l'obra indaga en alguns dels problemes del nostre temps, com l'estatus de la dona, la complexitat de qualsevol interacció humana, els assoliments i excessos de les ideologies i els perills de l'idealisme.

 

Houston, Houston, em rep? (Alice B. Sheldon, 1976)

Escrita sota el pseudònim masculí de James Tiptree, Jr., la novel·la conta la història d'un grup d'astronautes homes amb una important missió: viatjar al futur. Però en aconseguir-ho, descobreixen que una horrible plaga ha acabat amb tots els homes de la Terra: només les dones sobreviuen. L'obra planteja un escenari on els homes no són necessaris, un món exclusivament femení amb les seues virtuts i problemes en un interessant joc de paral·lelisme amb la societat del seu temps.

 

La cinquena cosa sagrada (Miriam Simos, Starhawk, 1993)

Després d'un desastre natural que ha separat els Estats Units, l'any 2048 l'àrea de San Francisco s'ha convertit en una ecotopía que rivalitza al sud amb un nou país, cristià i fonamentalista, que amenaça amb declarar la guerra. Ecologisme, bel·licisme, pacifisme, feminisme… Molts són els temes abordats per aquesta obra inclassificable on els carrers de San Francisco són ara els jardins i canals d'un país regit per dones on no existeix la fam i tothom té on aixoplugar-se.

 

Eternament teua (Louise O’Neill, 2014)

El llibre descriu una societat on les dones són educades per a ser companyes ideals, amants perfectes, mares afectuoses. És un món on la bellesa està per damunt de tota la resta i la feminitat es dissenya en funció dels desitjos dels homes. Sempre disposades, sempre somrients, sempre belles, només les millors seran triades. 

 

Riscos dels viatges en el temps  (Joyce Carol Oates, 2018)

Després dels atemptats del 11S, els Estats Units és ara un estat vigilant i totalitari anomenat Estats d'Amèrica del Nord, on les execucions es televisen en prime time i la hipervigilància és l'eix central de la vida. A través d'una curiosa estructura de viatges en el temps, l'autora proposa una reflexió sobre el procés i la realitat de l'alliberament de la dones i les marxes dels drets civils, traçant una comparativa entre passat i present i advertint sobre el conformisme de les nostres societats occidentals.

______________________

Per a conèixer millor #VeusDeGilead, pots descarregar-te el dossier informatiu que hem desenvolupat. 

I per a poder apuntar-te a aquesta experiència innovadora,
simplement has de emplenar el següent 👉 formulari 👈.

Us esperem a l'altre costat del mur…

 

______________________

#VeusDeGilead i les distopies femenines

Dossier informatiu #VeusDeGilead