#LaMemòriaPerduda

La Memòria Perduda, una eina lúdica d'aprenentatge a través de la lectura

Mestissatge, altres mirades, un viatge difícil pel continent Africà. És el cor de #LaMemòriaPerduda i, per descomptat, de Germanet, el llibre al voltant del qual hem construït una altra experiència de lectura gamificada i transmèdia enfocada cap a l'educació en valors, amb l'objectiu que les persones joves comprenguen i reflexionen sobre la trobada amb allò que, només artificialment, percebem com a estrany. La presa de consciència real sobre les realitats i les històries de l'altre costat del Mediterrani, l'impuls de l'antiracisme i l'anticolonialisme, la comprensió del mestissatge… són només alguns dels valors que treballarem en #LaMemòriaPerduda.

Dissenyada com a eina educativa per a les tècniques i tècnics de joventut de l'IVAJ Carnet Jove, és també útil per a altres agents o educadors, que podran treballar amb alumnes de 12 a 16 anys amb una ferramenta que combina lectura amb continguts i materials digitals d'oci educatiu, a més d'un fantàstic Escape Room com primer pas d'aquesta autèntica aventura lectora. Les lectores i lectors #LaMemòriaPerduda s'endinsaran en un espai oníric ple de misteris, on es familiaritzaran amb els temes del llibre i de la Lectura Oberta, però també amb la història que protagonitzaran i les aromes, sons i pobles d'Àfrica.

És ja la tercera Lectura Oberta que dissenyem al costat de LEA Lectura Abierta i, com en altres ocasions, hem elaborat un breu dossier informatiu amb tots els detalls de #LaMemòriaPerduda, amb informació com el calendari proposat, la narrativa i la gamificació de la Lectura Oberta i els objectius educatius d'aquesta.

Però #LaMemòriaPerduda és molt més. Els qui s'atrevisquen a endinsar-se en ella, ho faran també en El Palau de la Memòria, un estrany lloc regit per Fabule Le "El memoriós", el primer dels quatre Griots o comptadors d'històries del Conclave de les Veus. Junts, tracten de salvar la memòria d’Ibrahima, la seua mirada sobre la seua família, la seua casa, el paisatge, Àfrica. Les lectores i lectors hauran d'ajudar-los a salvar i preservar la memòria d’Ibrahima reproduint el seu viatge pel continent.

Hi ha, a més, un altre repte apassionant: aquelles o aquells que aconseguisquen passar per totes les etapes i jornades del viatge descobriran un ventall d'històries que simbolitzen, en realitat, totes les històries, perquè tots formem d'alguna manera part d'una cultura mestissa. Les lectores i lectors es convertiran així en compiladors de contes, records, narracions i cançons, convertint-se finalment en Griots de la seua pròpia comunitat.

El viatge transformador, les migracions, l'oralitat com a forma de comunicació, els aspectes socials i culturals del continent africà (la seua música, la seua literatura, el seu art, la seua fotografia) són temes centrals en #LaMemòriaPerduda, i el punt de partida d'aquesta nova aposta decidida per l'educació en valors.

______________________

En què consisteix l'activitat i com puc participar?

Per a conèixer millor #LaMemòriaPerduda, pots descarregar-te el dossier informatiu que hem desenvolupat, on trobaràs molts dels seus secrets i metodologia.

I per a poder apuntar-te a aquesta experiència innovadora, simplement has de emplenar el següent 👉 formulari 👈.

______________________

#LaMemòriaPerduda