Internet segura

Serveix d'alguna cosa tapar la càmera del teu ordinador?
Sembla ser que és una mesura posada en pràctica pels més experts i professionals de la tecnologia i informàtica. Pot semblar una cosa tronada i paranoica, però un adhesiu en la càmera del teu PC pot estalviar-te a algun disgust, en el cas que un hacker infecte el teu ordinador. És molt senzill, si no es veu res, ni se sent res, l'intent dels hackers per violar la nostra privacitat serà inútil.

Els experts a combatre la ciberdelinqüència recomanen prendre esta senzilla mesura, sobretot en els ordinadors que podem tindre a la nostra habitació o d'ús privat. Siga en l'oficina o a casa, segur que t'has fixat en què molta gent opta per tapar la càmera dels seus ordinadors i portàtils. Per què?

Fins al mateix Marc Zuckerberg, creador de Facebook, usa un portàtil on la càmera i el micròfon apareixen tapats amb adhesiu. Si este mètode tan casolà és usat pels més techies i professionals del món virtual, una cosa efectiva ha de ser, no?

Perquè així és i, segons aconsellen els experts en ciberseguretat i informàtica, és una opció molt útil i recomanada, a pesar que en el teu ordinador tingues un antivirus molt potent i eines contra l'atac de troians.

Per què hem de tapar la càmera?
Pot ser que, sense que sigues conscient d'això, el teu ordinador haja estat exposat a algun programari maliciós, malware o troià. És a dir, ciberdelincuents que volen entrar en el teu PC per a robar-te informació i demanar un rescat.

Els antivirus cada vegada són més eficients i sofisticats, però, així i tot, un hacker pot trobar la manera d'atemptar contra la teua privacitat. Quan un ordinador està infectat amb un malware és molt possible que estiguem exposats a possibles intrusions a través de l'ús de RATs (Remote Administration Tools). Estes eines, en mans de ciberdelincuentes, poden manejar el nostre PC sense que siguem conscient d'això i activar la nostra webcam i micròfons.

Les intencions dels hackers poden ser molt variades, poden intentar aconseguir informació compromesa i fer-te xantatge perquè la destruïsquen, o realitzar enregistraments íntims i intentar vendre este tipus de vídeos en espais virtuals il·legals.

Així, si notes qualsevol cosa sospitosa, no accedisques a informació privada des d'este ordinador, activa l'antivirus i consulta amb un expert en ciberseguretat. Potser és convenient formatar l'ordinador i prendre algunes mesures preventives, com canviar les teues contrasenyes o esborrar carpetes guardades en el dispositiu.

Recorda que la càmera del teu mòbil també pot ser objecte de ciberatacs. Si veus més complicat tapar-la, pots instal·lar un antivirus que mantinga el teu dispositiu protegit.

A part d'esta mesura més casolana, també és important que:

  • Instal·les i actualitzes un antivirus.
  • Analitzes amb freqüència l'estat del teu PC per a detectar qualsevol amenaça.
  • Actualitzes i poses contrasenyes complexes a les teues xarxes socials, comptes de correu,…
  • Vages amb compte amb les pantalles de publicitat que se t'obrin de manera automàtica i que poden ser un intent de ciberatac.

L'IVAJ ha fet uns tapa-webcam molt xulos per tapar la càmera, si vols uno, només has de passar-te a per ell per qualsevol dels SIJ de la Comunitat Valenciana.

A més, mira els consells sobre ciber-seguretat del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana.

Internet segura