Llibres i migracions

Llibres i migracions: un repàs a les obres essencials que acompanyen a Germanet en #LaMemòriaPerduda

Les migracions, el viatge, les raons per a creuar un continent a la recerca de moltes coses: la família, el futur, una vida possible, potser una vida millor. Darrere de cada persona migrant, de cada sol·licitant d'asil, de cada persona refugiada, hi ha una historia que ha de ser contada i escoltada, i alguns llibres han aconseguit acostar-nos a aquesta realitat.

Són els companys de Germanet, el llibre que protagonitza #LaMemòriaPerduda, novel·les, reportatges i relats que completen una mirada empàtica i comprensiva, sens dubte incompleta i calidoscòpica , però més necessària que mai sobre les persones migrants i refugiades i la inhòspita i cruel realitat de les nostres moltes fronteres.

 

Viatge al país dels blancs (Ousman Umar, 2019)

Aquest llibre apassionant conta la història d’Ousman, un jove que va créixer en la sabana africana. La seua vida era feliç, senzilla, fins que un bon dia va veure volar un avió i va voler ser pilot, enginyer, de tot “menys negre”. Així, als 13 anys, impulsat pel seu afany de conèixer el món, va decidir abandonar Ghana i viatjar al País dels Blancs. Va creuar el Sàhara caminant, el Mediterrani en pastera i pel camí va perdre a quasi tots els que li havien acompanyat en el cruel viatge, inclòs el seu millor amic.

 

Des del País dels Blancs (Ousman Umar, 2021)

Després d'un lustre viatjant, Ousman arriba per fi a Barcelona, on no esperava que començara la pitjor part del seu viatge, encara que també la millor. Soledad, fam, indiferència, fred, por, racisme. Ousman ens compta aqueixa part de la seua història que és, tal vegada, la més dolorosa i difícil: sobreviure ací, en l'inhòspit País dels Blancs.

 

Prohibit neixer: memòries d’una infantesa sud-africana (Trevor Noah, 2019)

De marginat en l'apartheid sud-africà a rei de la comèdia als EUA i un dels assots de Trump. Prohibit neixer és el llibre de memòries infantils de Trevor Noah: «La meua mare em volia tant, que va haver de tirar-me d'un cotxe en marxa perquè fugira. El meu pare em volia tant, que quan passejava amb mi ho feia pel corriol de davant, sense mirar-me. El meu pare era suís, molt blanc. La meua mare era xhosa, molt negra. I, segons les lleis de l'apartheid, per ser de races diferents tenien prohibit fer l'amor. Però pel que sembla ho van fer… perquè vaig neixer jo».

 

Oceans sense llei. Viatges a través de l'última frontera salvatge (Ian Urbina, 2019)

No hi ha frontera més gran, més inhòspita, salvatge i cruel que la dels oceans: inabastable per a la policia, sense una autoritat internacional que s'ocupe d'aquest vast territori sense llei que alberga una criminalitat i una explotació desenfrenades. Pirates, traficants, mercenaris, contrabandistes, narcotraficants que aboquen petroli, ecologisme… Ian Urbina ofereix un relat descarnat de la realitat de les mars i oceans del món. 

 

La dona que va voler saltar una tanca de sis metres (Amanda Andrades, 2020)

Cinc dones valentes. Cinc dones subsaharianes que decideixen viatjar cap a Europa per la Frontera Sud espanyola. Aquest llibre, inspirat per les investigacions de CEAR Euskadi a Ceuta, Melilla i el nord del Marroc, compleix un objectiu essencial: visibilitzar les violències masclistes que pateixen les dones subsaharianes en el seu trànsit per la Frontera Sud i retratar els processos migratoris i de sol·licitud de protecció internacional amb tota la seua cruesa.

 

Partir per a comptar (Mahmud Traoré i Bruno Le Dantec, 2014)

Des del Sahel a Europa, passant per les arenes del Sàhara i Líbia fins a arribar al Marroc. Partir per a contar és la història que li conta Mahmud a l'escriptor Bruno Le Dantec, el relat d'una ruta impossible que diàriament emprenen milers de persones africanes, i que pot acabar en la tanca de Ceuta. Allí, un 29 de setembre de 2005, Mahmud va formar part d'un salt col·lectiu després de diversos intents frustrats. Aquest llibre conta la seua peripècia, però també el funcionament dels centres d'internament, els campaments improvisats i els guetos on les persones migrants reinventen diàriament una organització social precària i plena de contradiccions.

______________________

En què consisteix l'activitat i com puc participar?

Per a conèixer millor #LaMemòriaPerduda, pots descarregar-te el dossier informatiu que hem desenvolupat, on trobaràs molts dels seus secrets i metodologia.

I per a poder apuntar-te a aquesta experiència innovadora, simplement has de emplenar el següent 👉 formulari 👈.

______________________