Mary Shelley

Mary Shelley, una lluitadora per la igualtat

Qui va ser Mary Shelley? Com pot una dona del segle XIX convertir-se en exemple per a les persones joves del segle XXI? És Frankenstein o el moderno Prometeo una novel·la feminista?

Són moltes les preguntes que volem fer-nos en #LaFórmulaSecreta, però hui volem destacar  un dels eixos de la nostra proposta d'oci educatiu entorn a la lectura: Mary Shelley, creadora del mite de Frankenstein. Elia Barceló, autora de L'Efecte Frankenstein (novel·la entorn a la qual gira tota l'experiència de #LaFórmulaSecreta) diu d'ella en aquesta entrevista que “quan va escriure Frankenstein tenia díhuit anys, era soltera i acabava de fugir amb un home casat, pare del seu fill. Hui això pot resultar poc rellevant, però en la seua època era d'una valentia al caire de la bogeria”.

Mary Shelley va ser la filla de la filòsofa Mary Wollstonecraft i del filòsof i periodista William Godwin. La seua mare, morta en el part, és considerada una de les filòsofes feministes més importants de la història gràcies, entre altres, a la seua pionera obra Vindicación de los derechos de la mujer on, front a l'estés tòpic de la innata superficialitat i estupidesa de les dones, que defensaven pensadors com Rousseau, assegurava que era, en tot cas, la inevitable conseqüència de la deficient educació que rebien les dones, dirigida a impossibilitar o soscavar la seua autonomia i a convertir-les en mer complement dels homes.

Pocs saben encara que la seua filla, Mary, compromesa profundament amb la lluita pels drets i la igualtat de la dona i influenciada per la personalitat llibertària de la seua mare, va crear Frankenstein no com una mera crítica al cientifisme de la seua època, sinó com una terrible al·legoria d'un món i una educació sense dones, i tota la seua obra posterior està travessada pel seu compromís pels valors de la igualtat. La vida de Mary Shelley és un exemple de coratge i independència, la història d'una lluita tenaç per aconseguir ser ella mateixa i aconseguir i mantindre la seua autonomia, la seua llibertat, i el dret a que la seua veu fora tinguda en compte en les discussions artístiques, socials i polítiques de la seua època. Durant tota la seua vida, Mary Shelley es va esforçar per conservar la seua independència econòmica i creativa, i també per signar les seues obres amb el seu propi nom, un privilegi que li va ser vedat en moltes ocasions.

La seua vida és una mostra de valor i tenacitat, i en ella, amb ella i a través de la lectura de L'Efecte Frankenstein i la participació en #LaFórmulaSecreta, les persones joves descobriran una inspiració meravellosa per als seus reptes i objectius presents i futurs.

Llarga vida a Mary Shelley!

______________________

En què consisteix l'activitat i com puc participar?

Per a conèixer millor #LaFórmulaSecreta, pots descarregar-te el dossier informatiu que hem desenvolupat, on trobaràs molts dels seus secrets i metodologia.

I per a poder apuntar-te a aquesta experiència innovadora, simplement has de fer dues coses:
(1) registrar-te ja en la plataforma Llibreria Oberta i en #LaFórmulaSecreta
(2) inscriure't en la Formació i podràs participar en la creació conjunta d'aquesta Lectura Oberta.

______________________

Footer LaFormulaSecreta

Mary Shelley

Dossier informatiu