“Si en l'institut haguera pogut participar en #LaFórmulaSecreta m'hauria llançat de cap”
Entrevistem a Elia Barceló, autora de L'efecte Frankenstein, la novel·la voltant a la qual s’articula #LaFórmulaSecreta, la nova ferramenta dels tècnics de joventut per a l’eduació en valors a través del joc i la lectura i a la qual et convidem a apuntar-te a través d’aquest breu formulari.
Com definiries L' efecte Frankenstein?
És, com totes les meues, una novel·la híbrida, combinació de novel·la fantàstica, històrica, feminista, d'aventures, d'amor, una mica gòtica i una mica “il·lustrada”. Mai m'ha agradat això de ficar cada novel·la en un sac amb una etiqueta, com si totes les històries que caben dins foren iguals. Cada novel·la és un món i reflectix el món; en aquest sentit, tota història és mixta, variada, complexa i pertany a diferents gèneres, igual que la realitat que representa. Durant el mateix dia, una persona pot viure moments romàntics, de por, de persecució, de baralla… mil coses.
És, a més a més, un homenatge al Frankenstein original i a la seua autora, i una manera de situar-me en la tradició de la literatura fantàstica, recolzant-me en l'anterior i posant el següent esglaó per als qui escriguen després que jo. I també és una història d'amor, de responsabilitat, de dificultats que cal superar, amb la intenció de regalar-li a qui la lligga unes hores de plaer de lectura.
Quin creus que és l'atractiu de Mary Shelley i la figura de Frankenstein per a un jove lector de hui dia?
Hi ha temes arquetípics que mai perden el seu atractiu, perquè entren en ressonància amb el més profund de la nostra ment humana. Frankenstein és interessant per molts motius: tracta el tema de la creació “artificial”, de fins a quin punt és lícit donar vida a un ésser d'una altra forma que la natural, i també el tema de la responsabilitat d'un creador per la seua criatura, necessàriament unit al primer. Hi ha ací diversos subtemes bàsics: la responsabilitat d'un pare o una mare per la criatura que ha portat al món, les conseqüències de les eleccions i els actes personals... Qualsevol lectora o lector intel·ligent se sent atret per aquesta qüestió.
A més, Mary Shelley és la primera escriptora que va crear una trama d’allò que hui anomenem ciència-ficció, perquè tot partix d'un succés “científic” que era impossible en el seu temps. Quan va escriure Frankenstein o el moderno Prometeotenia díhuit anys, era soltera, i acabava de fugir amb el seu nuvi, que era un home casat, però també el pare del seu fill. Hui això pot resultar poc rellevant, però en la seua època era d'una valentia al caire de la bogeria.
L' efecte Frankenstein té un enfocament molt interessant: plural, no sexista, aposta per valors d'integració i per l'explicació narrativa de rols i èpoques. Creus que la literatura, o la narració són també pedagogia? És així com vas abordar l'escriptura de L' efecte Frankenstein?
Per a mi, la literatura no és ni ha de ser pedagogia, encara que de l'experiència literària sempre es trau un ensenyament valuós. No obstant això, en aquest cas, atès que la història succeeix en plena Il·lustració, quan es comença a advocar per l'educació del poble, la formació per a tots, la lluita contra la ignorància… vaig pensar que no estaria mal que tinguera aqueix toc.
En quant a la qüestió de rols, gèneres i èpoques, és una de les coses que més m'ha interessat en la narració, i no he hagut de forçar res. Simplement m'he limitat a descriure com eren les coses llavors, fent-ho de la manera més clara possible i tractant de no caure en paranys ni mentides. Em molesten molt les pel·lícules o novel·les on la gent viatja al passat i no té cap problema, ni de llengua, ni de comportament, ni de res. Viure en el segle XVIII -i això que era el principi de la modernitat- seria espantós per a qualsevol persona del nostre segle, però molt més per a una dona, que llavors quasi no tenia consideració d'ésser humà i sempre estava supeditada a l'home, una situació que, lamentablement, encara existeix en molts llocs del nostre planeta.
Què creus que aportarà #LaFórmulaSecreta als joves? Què és allò que més et va cridar l’atenció d'aquesta col·laboració amb LEA Lectura Abierta i l'IVAJ?
A mi m'encanta provar coses noves, llançar-me a experiències que mai he viscut i veure què passa. Per això, quan em van parlar del projecte -tan ampli, tan lúdic, tan variat- vaig pensar que era una meravellosa oportunitat per a aprendre coses noves i participar en una activitat diferent. Si en la meua època de l'institut m'hagueren oferit prendre part en un projecte així, m'hauria llançat de cap. Crec que per als joves serà una gran experiència, una forma de traure-li el suc a una novel·la, d'aprendre un munt de coses i de conèixer gent nova a través d'una lectura comuna.
______________________
En què consisteix l'activitat i com puc participar?
Per a conèixer millor #LaFórmulaSecreta, pots descarregar-te el dossier informatiu que hem desenvolupat, on trobaràs molts dels seus secrets i metodologia.
I per a poder apuntar-te a aquesta experiència innovadora, simplement has de fer dues coses:
(1) registrar-te ja en la plataforma Llibreria Oberta i en #LaFórmulaSecreta
(2) inscriure't en la Formació i podràs participar en la creació conjunta d'aquesta Lectura Oberta.
______________________