#SenseRostre: les dades del bullying i la importància de l'educació en valors

#SenseRostre: les dades del bullying i la importància de l'educació en valors

Després de molts anys a cegues, per fi tenim algunes dades sobre el bullying: a la Comunitat Valenciana, un de cada quatre menors creu que algun company o companya de classe pateix assetjament escolar.

Fins fa molt poc, a penes teníem dades sobre la incidència real del bullying a la Comunitat Valenciana o en el conjunt de l'Estat. Afortunadament, recentment algunes organitzacions socials s'han dedicat a estudiar-ho amb l'objectiu d’estudiar el problema per a poder actuar i previndre'l, i aquest mateix any s'ha realitzat per fi un informe oficial, elaborat per la Universitat d'Alcalá de Henares a petició del Ministeri d'Educació i FP.

Així que, quines dades tenim?

A més de l'estudi del Ministeri, que només compren el període d'Educació Primària, hem acudit als informes elaborats per la Fundació ANAR i la plataforma "Educar es Todo". I aquests són les dades que hem obtingut: quasi el 10% dels qui estudien en primària (en concret, el 9,53%) afirma sentir-se assetjat; un de cada quatre alumnes de primària i secundària (24,4%) percep que existeix assetjament escolar en la seua classe; un de cada cinc menors entre 5 i 18 anys és víctima de bullying. I davant la pregunta “Has assetjat alguna vegada a algú?", quasi el 5% de les persones joves enquestades contesten afirmativament, un percentatge quasi idèntic que el dels qui confessen haver-hi ciberassetjat (4,62%).

I què ocorre a la Comunitat Valenciana? Per les dades que tenim, es tracta de la quarta comunitat autònoma de l'estat amb major percentatge de casos de bullying (un 7%), per darrere de Catalunya (amb un 11%), Andalusia (un 20%) i Madrid (amb un 22%). En la nostra comunitat, un de cada quatre menors creu que algun company o companya de classe pateix assetjament escolar, i les persones joves enquestades afirmen que, en la meitat dels casos que coneixen, l'assetjament està relacionat amb l'aspecte físic o amb el que diuen o fan les víctimes de bullying. En el 90% dels casos, es manifesta a través d'insults i burles, mentre que en el 30% s'arriba a la violència física.

Es tracta de dades molt preocupants. Des de l'IVAJ Carnet Jove, sabem que per a lluitar contra l'assetjament escolar no n'hi ha prou amb afrontar el problema quan ocorre un cas d'abús: l'essencial és previndre-ho a través de l'educació en valors com la convivència, l'empatia, el diàleg o el respecte a la diversitat. Per això hem apostat per unir de nou la lectura a l'aposta per l'educació en valors a través de #SenseRostre, una lectura interactiva al voltant d'Invisible, llibre del castellonenc Eloy Moreno.

#SenseRostre, desenvolupada per LEA Lectura Abierta i l'IVAJ Carnet Jove, és una proposta digital innovadora amb la lectura en el centre, una aposta decidida per estratègies de gamificació que busca que les persones joves reflexionen sobre el bullying des d'un entorn lúdic i participatiu. Dins del seu Viatge Lector, a través de la lectura i els diferents reptes i jocs plantejats (activitats socials, col·laboratives, creatives, debats, etc.) es contextualitzaran els diferents tipus de bullying perquè les persones joves comprenguen el problema, aprenguen a actuar quan siguen testimonis d'una agressió i treballen juntes per un món millor, més empàtic i respectuós, lliure de l'assetjament a les aules.

Comencem al novembre amb un Escape Room espectacular!

______________________

Coneix tots els detalls de #SenseRostre descarregant-te el dossier informatiu sobre la lectura!

I per a poder apuntar-te a aquesta experiència innovadora, simplement has d'emplenar el següent  👉 formulari 👈.

Vols descobrir quins són els teus superpoders? Uneix-te a La Gent Sense Rostre!

______________________