L’obra d’enguany serà "Una història de por", un espectacle en forma de comèdia àcida plena de cançons que ens planteja una reflexió fascinant i emotiva, crítica i plural sobre el concepte de la "por", quines pors té la nostra societat, què els espanta als nostres joves, quines pors creem per a divertir-nos i quina por tenim intrínseca com a col·lectiu.
El repartiment estarà composat per 10 actrius i actors d’Alemanya, França, Itàlia, Colòmbia, Bolívia, Anglaterra i Espanya.
El text original estarà escrit pels dramaturgs Daniel Tormo i Anna Marí, amb textos i col·laboracions dels propis actors i actrius d’Escena Erasmus, i la direcció està a càrrec de Josep Valero.
Com diuen des de l’equip creatiu de l’obra:
La por és un sentiment necessari que, com a animals mamífers, ens permet estar alerta davant de perills que poden ser reals.
La por, també, és un torbament de l'ànima humana que pot ser provocat per moltes raons: per la consciència del pas del temps i de la finitud de la vida, per monstres reals i imaginaris o per una obscura herència atàvica que provoca que se'ns gele l'esperit quan ens enfrontem a certs tipus de foscor.
Hui Europa s'enfronta de nou als seus monstres: els tambors de guerra i de mort retronen de nou al continent. L'obscuritat provocada per les bombes ens recorda que els humans som fràgils, de vegades miserables, i que tenim por.
Els joves d'Escena Erasmus hem decidit traure'ns les pors del més profund de les nostres ànimes i fer-les ballar i cantar damunt l'escenari.
Benvinguts a la nostra història. Entreu. No tingueu por.
La gira "M'IMPORTA 2023" de l’IVAJ porta l’obra enguany a les següents localitats:
Prèviament, l’estrena d’"Una història de por" va tindre lloc els dies 24, 25 i 26 de maig de 2023, a les 19 h, a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.
L’IVAJ, dins de les activitats del programa Carnet Jove i els recursos del programa "M’importa" d’educació en valors, portarà a alguns municipis del territori valencià el nou espectacle teatral europeu d’Escena Erasmus, que és un projecte escènic europeu amb seu a la Universitat de València promogut pels vicerectorats de Cultura i Societat, d'Internacionalització i Multilingüisme, ideat i dirigit per CRIT Companyia de Teatre.
En Escena Erasmus participen fonamentalment estudiants europeus i europees d'intercanvi, Erasmus i estudiants de la Universitat de València. El projecte pretén aprofitar el potencial creatiu dels i les estudiants que passen un any en diferents ciutats europees, i fomentar la seua participació en la vida cultural d'aquestes ciutats.
Els espectacles, protagonitzats per estudiants Erasmus i dirigits per un equip professional de les arts escèniques valencianes, s'han representat en més de 300 ciutats, pobles i centres penitenciaris, i en festivals de teatre com els d'Almagro, Olite, Olmedo, Elx, Internacional de Santander, Alcalá... Escena Erasmus va rebre el 2011 el Premi Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu i el 2018 la Menció d'Honor del Premi "Spotlight on Heritage in Culture and the Arts" de la Lliga Europea d'Empreses d'Arts Escèniques a Brussel·les, el Premi AVETID 2019 al millor projecte teatral valencià i al 2021 la Distinció “Lluís Vives”-Premi 9 d’Octubre del Consell de la Generalitat per l’aportació valenciana a la construcció europea.
L’objectiu de la iniciativa és crear diàleg, convivència i col·laboració entre els i les estudiants i el públic jove i de totes les edats dels municipis que acullen la representació, i establir ponts amb la vida social i cultural de cada municipi que visiten, no només per dinamitzar-la, sinó per a oferir una via de possibilitats de creixement a través de la reflexió que permet la cultura.